Restresan!

En ovanlig mat och idébok.

En bok som tar med dig på en resa genom ditt kylskåp och skafferi där det (ofta) väntar många rester på att bli uppätna och inte slängda. Låter det tråkigt?
Bra, för att då blir du glad att få läsa denna bok.

Det är den 1.a ”matboken” i Sverige som på ett inspirerande sätt visar hur enkelt och roligt! (och billigt, och miljövänligt, och spännande, och livsnjutande, och överraskande) det kan vara att ta hand om det som glömts bort i kyl och skafferi.

En bilderbok med mycket färg, illustrationer, annorlunda pekfingrar och skämtsamma finurligheter, underhållning och allvar, uppdelad i olika ”uppslag” (se exempel nedan), ”Sabines lilla gröna” och ”tankebubblor”.
Ingen vanlig kokbok alltså, men visst hittar du både recept och ”gör så här”.

Bokens framsida är en 3d animation, som vi som är födda på 60-och 70-talet minns lite nostalgiskt från vykort, som man kunde vicka fram och tillbaka. Du kan gå in på tryckeriets hemsida www.semarmultimedia.com för att se exempel.

Kort om de olika uppslagen

Att skapa ordning i kylskåpet… är en bra början om man vill veta vilka rester som finns att tillgå. Ordningen hjälper också till att inte samla på sig allt för mycket som måste tas om hand.
Sabines/mitt förslag för att kunna behålla översikten:
1 hylla 1 sorts livsmedel

Bröd. Uppslaget slår ett slag för ”gammalt ” bröd som kan omvandlas till ren njutning i  5- stegsprogrammet

Du lär dig också hur enkelt det är att baka eget bröd och så får du recept på det enklaste - bra - känsla bröd

Att tänka om….är svårt men en måltid behöver inte nödvändigtvis bestå av (1 del 1 del 1 del)som vi har lärt oss i skolan. Här hittar du förslag till NYA tallricksmodeller som hjälper dig att äta upp rester.

Kryddor gör maten. Genom att använda kryddor kan du skapa en ”ny” maträtt av dina rester. Skaffa hem dina älsklingskryddor och res vart du vill genom nya smaker,

Slå in….  något i en ”förpackning”, så som pannkakor eller färdig smördeg, eller tortillas, eller…
Det drygar inte bara ut resterna som kanske inte skulle ha räckt till en hel måltid men det kan bli en riktig kul tävling för hela familjen  -  se vem som gör snyggaste rispappersrullen.

Det går lika bra med selleri. Har du inte ”rätt” ingrediens som står i receptet hemma – så går det lika bra med selleri. Men hur ska du veta om sellerin passar?  Här får du mitt enkla tips: ”Färgbytarmetoden”

Marzihu. Sade de gamla folken i Mellanöstern…. vilket mycket fritt översatt kan betyda ”fest”. Se hur veckans sista rest av korvstumpen blir till en festlig förrätt och som får dig att njuta och uppskatta livet.

Mina bästa recept. Några få, men absoluta toppen "restrecept" genom att du flyttar, blandar och gör lite nytt.

 

Om du har några frågor eller vill beställa boken skriv ett mail!

En Restresa kostar 80 kr plus frakt 33kr.
Beställ boken

Hälsar
Sabine Håkansson; som har skrivit
&
Kisse Linden; som har ritat
. www.creativecat.se

PS! För varje sålt exemplar går 1kr till något milljöfrämjande arbete. Sabine har efter de 500 först sålda exemplaren skänkt pengarna till Mossagården som ligger henne varmt om hjärtat DS! Läs mer här!

bilder
bilder

Länkar till artiklar och recensioner!

Bokrecension.se

Tidningen Kulturen

DN

Bok.nu

Lokaltidningen

Hem och hyra

Meny på P1

Mossagårdsbladet